Dartregels

Hieronder is een basis handleiding voor beginners om de sport van darts.

Er zijn een aantal verschillende versies van de sport en ook een aantal verschillende dartboards die wereldwijd gebruikt.

501 – – gebruikt in alle PDC evenementen op een standaard dartbord Hier kunt u de details van de meest gespeelde versie te vinden.

Dart Board Afmetingen:
Standaard hoogte van de vloer op de bullseye op het dartbord is 5 voet 8 inch, terwijl de oche (afstand tussen de voorzijde van het bestuur en de toeline) 7 voeten 9.25inches moet meten.

Basisregels:
In een spel van 501 het object is voor een speler of een team om de eerste nul bereiken starten in totaal 501 zijn.

In eenvoudige termen, na drie darts zijn gegooid, het gooien speler trekt de totale scoorde uit zijn huidige totale totdat hij nul bereikt.

Om nul elke speler moet eindigen door het gooien van een dubbel dwz als speler men 36 overige moet hij sloeg dubbel 18 om te winnen, terwijl als speler twee heeft 45 resterende hij enkele 5 moet raken, dubbel 20 om te winnen te bereiken – of een andere combinatie scores op voorwaarde dat de laatste dart scores op een dubbel.

Sommige versies van het spel vereisen een ‘double start’, waarbij spelers het spel moet beginnen met een dubbele als ‘uitchecken’ op een dubbel. De World Grand Prix maakt gebruik van de ‘verdubbelen, verdubbelen out’ regel.

Games kunnen worden gespeeld om een ​​’Best of’ format, waarbij een speler of team het winnen van drie benen in een ‘Best of Five Been’ wedstrijd wint de wedstrijd.

De World Matchplay en de UK Open evenementen zijn voorbeelden van het toernooi gespeeld op een ‘Best of’ format met de benen als de scoring-formaat. Games op de PDC ProTour worden gehouden over de beste van 11 Legs.

Andere toernooien worden gespeeld in ‘Set’ format, waarbij spelers een set moeten winnen door het winnen van de Best of Five benen, voordat aanspraak maken op de wedstrijd in de beste van vijf sets.

De PDC World Championship en de World Grand Prix wordt gespeeld met behulp van de Set-formaat, met verschillende lengtes van games op elk toernooi.